Начало Институции Спектакъл, посветен на голямата поетеса Ваня Петкова, гостува в Безистена

Спектакъл, посветен на голямата поетеса Ваня Петкова, гостува в Безистена

Поетичен спектакъл, посветен на 80-тата годишнина от рождението на голямата българска поетеса Ваня Петкова, наречен „Аз съм Сириус“, ще гостува в Ямбол в края на седмицата. Музикално-поетичният спектакъл е съпроводен от изложба с 38 творби на самата авторка, използвани като илюстрации в антологията „Аз съм Сириус“.

„Аз съм Сириус“ е посланието на Ваня Петкова към вечността. Поетесата, която ни напусна през 2009 година, често e определяна като „бунтарката“ и „най-космополитната“ личност в българската литература. Нейни творби са издадени на пет континента. Тя е авторка на текстовете на редица популярни песни в българската естрада. През 1983 г. „Балкантон“ записва грамофонна плоча с авторски изпълнения на поетесата. Петкова е автор и на текста на символичния химн на арменската общност в България „Арменски очи“ в композицията на Хайгашод Агасян.

В Ямболския Безистен най-ярките моменти от живота на поетесата ще ни бъдат представени на живо, заедно с мултимедиен филм, от нейната дъщеря – известната журналистка Оля Ал-Ахмед. Като дете, Оля помага на майка си в рециталите – с музикалния съпровод, с акомпанимент на пиано. Сега тя е изпълнител в спектакъла, който ще видим в Безистена на 14 юни, в петък, от 17.30. А режисьор е внукът на Ваня Петкова и син на Оля – Джоузеф Ал-Ахмед. Шоуто е възможност за почитателите на поезията да се докоснат до творчеството на Ваня Петкова и да се насладят на един незабравим поетично-музикален спектакъл. Входът е свободен.

Exit mobile version