36.1 C
Ямбол
11:07 | сряда, 17 юли, 2024
_HTML5 Canvas-yambol
НачалоЯмболИнституции162 години от смъртта на ямболския будител Ради Колесов

162 години от смъртта на ямболския будител Ради Колесов

В двора на църквата „Света Троица“ в квартал Каргона, където е гробът на даскал Ради Колесов, негови родственици и граждани на Ямбол отбелязаха 162 години от кончината на народния будител, поет, преводач и революционер.

Пред гроба на Колесов застанаха председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков, който също е родственик на възрожденския будител, както и Жечка Ганкова, председател на Инициативен комитет „Наследници на рода Чапърови“.

Даскал Ради е от рода Чапърови. Колесов е псевдоним от занаята на баща му – колар, който майсторил „колеса“ за каруци.

Житейският път на Ради Колесов е съвсем кратък – той си отива едва на 25 години, но колелото на живота му се движи на бързи обороти и постига много.

Учи в „Даскалоливницата” в град Елена, където се запознава с Георги Раковски, включва се като писар и касиер на формиращата се чета на Капитан Дядо Никола. След бунта Ради Колесов е заловен и хвърлен в затворническа килия. Прекарва 2 години и 7 месеца в търновския затвор, където се заболява от туберкулоза. И зад решетките Колесов не престава да се занимава с книжовна и преводаческа дейност.

През 1859 година богати българи от Ямбол събират пари и 21-годишният Колесов е освободен. Поканен е за учител в училището при черквата „Св. Георги”, където преподава до смъртта си през 1862 година. Славата на класното училище, в което работи заедно с Добри Чинтулов, привлича нови ученици.

В началото на 1862 година неговата годеница Донка Ташкова се разболява и умира. В средата на юни същата година Колесов научава, че Хаджиставревата буна в Северна България, в която е смятал да включи и ямболци, се проваля. Потресен и от тази вест, Колесов получава кръвоизлив от туберкулозата. В същото време до ямболския каймакамин идва нареждане за незабавен арест на учителя, но неговият благодетел хаджи Васил Драгоев успява да издейства от властите отлагане на ареста до възстановяването му.

Даскал Ради Колесов, революционерът, просветителят, инициаторът на създаването на първото читалище в Ямбол, умира на 29 юни 1862 година.

ПОДОБНИ СТАТИИ
Реклама

НАЙ-четени

Ямбол
ясно небе
36.1 ° C
36.1 °
35.6 °
26 %
4.1kmh
0 %
ср
39 °
чт
42 °
пт
40 °
сб
39 °
нд
38 °

Последвайте ни

16,224ПоследователиХаресай
3,963АбонатиАбонирай се